Meerderheid Nederlandse werknemers denkt dat hun organisatie niet effectief kan veranderen

In een steeds sneller veranderende wereld is aanpassingsvermogen onmisbaar geworden. Wil je als organisatie succesvol worden én blijven, dan moet je goed en snel kunnen veranderen. Uit het Nationaal Onderzoek Verandervermogen 2022 blijkt echter dat slechts 16% van de Nederlandse werknemers vindt dat hun organisatie effectief kan omgaan met verandering.

Het verandervermogen van een organisatie wordt in het Nationaal Onderzoek Verandervermogen onder meer gemeten met de zogenaamde Net Change Factor©. Dit is een totaalscore die aangeeft hoe goed een organisatie volgens de medewerkers in staat is om te veranderen. De Net Change Factor ligt tussen de -100 (slecht ontwikkeld verandervermogen) en +100 (goed ontwikkeld verandervermogen). De Net Change Factor komt in 2022 sectorbreed uit op +4. Hoewel dit een verbetering is ten opzichte van de score in 2016 (-7), blijft het risico bestaan dat veranderingen niet effectief worden doorgevoerd groot blijft.

 

Kijken we naar de verschillende sectoren in Nederland, dan zien we dat de bouwsector het hoogst scoort op verandervermogen. De overheid scoort veruit het laagst op verandervermogen. Bijna driekwart van de medewerkers uit deze sector ervaart dan ook belemmeringen bij het doorvoeren van veranderingen.

Laag verandervermogen door onduidelijkheid en andere belemmeringen

Het lage verandervermogen wordt met name veroorzaakt door onduidelijkheid bij de medewerkers over de koers van de organisatie. Zo blijkt dat circa de helft niet bekend is met de missie, visie, doelen en strategie van hun organisatie. Daarnaast geeft een groot deel aan dat er onvoldoende draagvlak is voor de huidige koers. Er wordt ook weinig urgentie gevoeld voor verandering: slechts één op de vijf ziet de noodzaak om te veranderen.

 

Naast het feit dat medewerkers onbekend zijn met de koers van de organisatie en geen noodzaak voelen om te veranderen, wéét ruim twee op de vijf ook niet hoe zij kunnen bijdragen aan veranderingen. Nog eens twee op de vijf geeft aan dat leidinggevenden hen ook niet stimuleren en helpen bij veranderingen. Ook geeft meer dan de helft van de medewerkers aan belemmeringen tegen te komen in hun werk die effectieve verandering in de weg staan.

 

Leiderschap kan grote rol spelen in verbeteren verandervermogen

Leidinggevenden (top- en middenmanagement) zien over het algemeen een sterker verandervermogen bij hun organisatie dan niet-leidinggevenden. Dit komt voornamelijk doordat leidinggevenden meer ruimte voor verandering ervaren en zich meer betrokken voelen bij de organisatie. Opvallend is dat een relatief groot deel (bijna 40%) van de leidinggevenden de koers van de eigen organisatie niet sterk vindt. Dit terwijl zij degenen zijn die veelal de koers van de organisatie bepalen en de medewerkers moeten leiden. Willen organisaties dus beter kunnen inspelen op externe veranderingen, dan is op het gebied van leiderschap nog veel te winnen.

 

Over het onderzoek

Het Nationaal Onderzoek Verandervermogen is uitgevoerd door RenM|Matrix in samenwerking met OrganisatieInZicht. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van een online vragenlijst. De netto respons bedraagt 1900 medewerkers. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Business Fitscan, dat zich heeft toegelegd op het meten van en adviseren over het verandervermogen van organisaties.

 

Meer lezen?

Het rapport is hier gratis te downloaden.

Direct inzicht in hoe wij versterken
en verbeteren?