Ik word daar zo moe van… van veranderen (1)

Ik word daar zo moe van...
van veranderen

VERANDERMOEHEID IN CORONATIJD - deel 1

Over één ding kunnen we het ongetwijfeld eens zijn. Het jaar 2020 was er een van grote veranderingen. Al bijna een jaar lang hebben we te maken met constante en snelle veranderingen, zowel op het werk als privé. Zo werken we thuis in plaats van op kantoor. We gaan niet de stad in maar het bos en je ziet de maaltijdbezorger waarschijnlijk vaker dan je beste vrienden. Je werk doe je aan de keukentafel, met kinderen en huisdieren om je heen die constant om aandacht vragen.  Afspraken met klanten, vergaderingen, beoordelingsgesprekken of vrijdagmiddagborrels, het gebeurt allemaal online. Door het vele thuiswerken vervagen ook de grenzen tussen privé en werk, waardoor deze veranderingen door elkaar vloeien en elkaar versterken. Naast de vele veranderingen maken ook veel mensen zich zorgen om hun gezondheid en die van familie en vrienden, werkzekerheid en financiële situatie. Kortom, een emotioneel moeilijke tijd die zijn tol eist. De kans op verandermoeheid bij medewerkers is nu dan ook des te groter.

WAT IS VERANDERMOEHEID?

Verandermoeheid is een begrip in verandermanagement waar we in deze tijd extra alert op moeten zijn. Er is sprake van verandermoeheid in een organisatie als de impact van doorgevoerde veranderingen groter is dan wat de organisatie eigenlijk aankan. Het houdt in dat mensen overweldigd worden door de impact van de vele of grote veranderingen die worden doorgevoerd. De ene verandering is pas net verwerkt en de volgende wordt alweer aangekondigd. Simpel gezegd, ze raken uitgeput1. Verandermoeheid ontstaat echter niet bij alleen hele grote verandertrajecten zoals reorganisaties. Juist de kleine veranderingen die vaak voorkomen zoals een nieuwe leidinggevende krijgen of overgaan naar een ander team hebben een grotere impact op het individu dan de grote incidentele veranderingen2. Alle kleine aanpassingen in het dagelijkse leven die de corona-crisis van ons vragen, zorgen dan ook voor een risico op verandermoeheid.

Nothing is so painful to the human mind as a great and sudden change.

Mary Shelley

WAAROM IS DIT BELANGRIJK VOOR MIJN ORGANISATIE?

Als mensen in een organisatie verandermoe zijn, dan voelen zij zich machteloos en raken gefrustreerd. Ze worden onverschillig, ervaren tegelijkertijd veel stress, angst en vermoeidheid, en hebben burn-out klachten3. Zij kunnen hun werk dus minder goed doen en zijn minder productief en proactief. De kans dat een veranderproject slaagt, is daardoor veel kleiner. Verandermoeheid heeft echter niet alleen negatieve gevolgen voor het individu of het veranderproject, maar ook het algehele succes van de organisatie. Mensen die verandermoe zijn, zijn minder tevreden en betrokken bij de organisatie. Het ziekteverzuim voor deze groep ligt hoger en zij zijn eerder geneigd de organisatie te verlaten4, 5, 6. 

HOE HERKEN JE VERANDERMOEHEID?

Als je wilt weten of verandermoeheid speelt in jouw organisatie, dan kun je uitkijken naar enkele ‘symptomen’. Deze symptomen kunnen een aanwijzing zijn voor verandermoeheid in de organisatie:

  • Verwarring. Bij teveel veranderingen blijkt dat mensen het overzicht kwijt kunnen raken in hun dagelijkse bezigheden. Ze weten niet meer voor welke taken zij precies verantwoordelijk zijn of weten niet meer waar te beginnen. Ze kunnen dan snel gaan wisselen van taak of aan alle taken tegelijkertijd werken en zo niet écht productief kunnen bijdragen.
  • Luide negatieve reacties en klachten, cynisme. Bij verandermoeheid zullen klachten toenemen en luider klinken binnen de organisatie. Doordat medewerkers een negatievere houding aannemen over nieuwe veranderinitiatieven, wordt de negatieve reactie sterker en duidelijker merkbaar. Weerstand kan zich ook uiten in cynische opmerkingen tijdens de lunch of rond de koffieautomaat.
  • Sceptische reacties. Mensen kunnen hun twijfel gaan uiten over de verwachte positieve resultaten van een veranderinitiatief, aangezien zij deze verwachtingen niet delen.
  • Onverschilligheid. Door verandermoeheid zijn medewerkers minder betrokken bij de organisatie en hun werk. Dit uit zich in onverschilligheid en desinteresse.
  • Stress, burn-out klachten. Mensen die verandermoe zijn raken emotioneel uitgeput en  ervaren meer stress in hun werk. Hierdoor kunnen ze last krijgen van burn-out klachten. Tekens van stress en burn-out klachten kan dus wijzen op verandermoeheid.
  • Meer verzuim. Onder mensen die verandermoe zijn, is het verzuim hoger. Dit kan beide komen door de hoge mate van stress of fysieke klachten als een negatievere houding en minder betrokkenheid bij de organisatie.

Ga het gesprek aan!

Deze symptomen bieden echter geen zekerheid. Verandermoeheid is erg individueel en uit zich voor iedereen anders. Wil je weten of mensen in je organisatie verandermoe zijn? Simpel: vraag het ze! Ga in gesprek met medewerkers, vraag naar feedback over veranderinitiatieven of stel een enquête op om de houding binnen het bedrijf in kaart te brengen. Dit is tevens een goede eerste stap om verandervermoeidheid te overkomen, zo maak je het bespreekbaar!

Geschreven door

Delen op

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Hebben we je interesse gewekt?

Logo_OIZ_groen-removebg-preview (1)
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Demo aanvraag

Wil je meer te weten komen over onze oplossingen? Vraag een demo aan! We laten graag zien wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.