Digitaal transformeren; zo doe je dat!

Sinds Covid-19 is digitale transformatie binnen het bedrijfsleven sterker op de voorgrond getreden. Bedrijven werden geconfronteerd met de mogelijkheden en beperkingen van hun kennis, capaciteit en middelen op het gebied van digitaal werken en digitaal klantcontact. Digitalisering was voor veel bedrijven noodzakelijk om te overleven, maar bleek daarnaast ook bij te dragen aan een verhoogde efficiëntie en een besparing van kosten en tijd. Je bedrijf écht digitaal transformeren is echter meer dan het inzetten van een paar digitale middelen; digitale transformatie is de integratie van digitale technologie in álle gebieden van het bedrijf. Dit vraagt om een fundamenteel andere manier van werken en van het tegemoetkomen aan klantverwachtingen.

Hoe begin je de digitale transformatie?

Maar hoe doe je dat, digitaal transformeren? Digitale transformatie zal er voor elk bedrijf anders uitzien, maar het uitgangspunt dient altijd een probleem of doel te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van je productie of winstgevendheid of het verbeteren van de klantervaring. Automatisering, data analyse en het gebruik van nieuwe software en technologieën dienen allemaal om uiteindelijk dit doel te behalen. De transformatie hoeft niet meteen groots te zijn met bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie – het digitaal inzichtelijk maken van je belangrijkste KPI’s kan al een eerste goede stap zijn. Heb je eenmaal een goed overzicht van je beschikbare data en het verloop van je belangrijkste KPI’s, dan kun je beginnen met het daadwerkelijk nemen van beslissingen op basis van deze kennis.

 

Leiderschap is key

Zoals met elk nieuw gebruik zal digitaal transformeren gepaard gaan met veel uitproberen en ook mislukken. Hierbij zal soms ook afstand gedaan moeten worden van lang bestaande bedrijfsprocessen, om zo ruimte te maken voor nieuwe processen. Eén van de belangrijkste factoren voor een succesvolle digitale transformatie is leiderschap. Zorg voor een duidelijk doel en bijpassende strategie en betrek de medewerkers bij het proces. Door een cultuur van experimenteren te stimuleren zullen medewerkers eerder de ruimte voelen om te innoveren en de transformatie verder te helpen. 

Direct inzicht in hoe wij versterken
en verbeteren?